reklama

Co i gdzie jadano w dawnej Bydgoszczy

/i/ · 2017-02-11 16:06
W czwartek, 16 lutego, o godz. 18 podczas X Spotkania z Historią u Hoffmana Bogna Derkowska-Kostkowska oraz Agnieszka Wysocka opowiedzą, co i gdzie jadano w dawnej Bydgoszczy.

W Salonie Hoffman KPCK przy placu Kościeleckich w ramach Spotkania z Historią u Hoffmana usłyszymy opowieść zatytułowaną “Jak na pączki to tylko do Greya. Co i gdzie jadano w dawnej Bydgoszczy”. W roli prelegentek wystąpią znakomite znawczynie przeszłości naszego miasta: Bogna Derkowska-Kostkowska oraz dr Agnieszka Wysocka. Ich opowieść przybliży barwny świat rozlicznych restauracji, kawiarni i cukierni z czasów rozbiorowych i międzywojennych, jakich w ówczesnej liczbie daremnie szukać w dzisiejszej, znacznie większej Bydgoszczy. Zróżnicowane ceny dań i napojów, dostosowane do każdej kieszeni, wyciągały wtedy z domów wielu bydgoszczan, spragnionych towarzystwa współbiesiadników i atmosfery ulubionych lokali. Konsumentów nie brakowało, restauratorzy zacierali ręce, a o rozkoszach stołu decydowało niegdyś całkiem inne menu niż obecnie.

Spotkanie umili poczęstunek-niespodzianka! Wstęp wolny.

Opinie