Dzisiaj w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich odbyła się ceremonia otwarcia Expo 2020. W samo południe na światowej wystawie działalność rozpoczął Polski Pawilon. Na jego piętrze gości do konsumpcji zaprasza restauracja "Garden of Flavours" (Ogród smaków), której operatorem  jest bydgoska spółka GRO-NO.

Prezes Polsko-Arabskiego Klubu Społeczno-Gospodarczego Przemysław Skrzypek i prezes Zarządu bydgoskiej spółki GRO-NO Tomasz Szopiński  poinformowali dzisiaj podczas konferencji prasowej, że restaurację w Polskim Pawilonie na światowej wystawie EXPO 2020 w Dubaju prowadzi bydgoska firma.

- Wygraliśmy konkurs na operatora zorganizowany przez Polską Agencję Inwestycji i Handlu i już od 9 miesięcy realizujemy wielkie przedsięwzięcie, które pochłania nas bez reszty - wyjaśnia Tomasz Szopiński. - Dzisiaj podczas otwarcia EXPO od południa pierwszym gościem naszej restauracji o nazwie Garden of Flavours (Ogród smaków) w Polskim Pawilonie jest delegacja polskiego rządu - dodał Szopiński i zaznaczył, że z Bydgoszczy i regionu poleciało do pracy w restauracji 20 osób.

Przemysław Skrzypek podkreślił, że serwowane będą tylko i wyłącznie polskie produkty, w tym lokalne bydgoskie. - Żadnych firm i koncernów zagranicznych - kategorycznie stwierdził Skrzypek.

- Dubaj przez najbliższy rok będzie światowym centrum handlu i dyplomacji. Będzie to największe wydarzenie gospodarcze  w historii świata. Wystawę zwiedzi co najmniej 20 mln osób - powiedział prezes Polsko-Arabskiego Klubu Społeczno-Gospodarczego i dodał, że wydarzenie będzie wielką promocją. - Z dumą będziemy promowali Bydgoszcz, region i Polskę. Przez Polski Pawilon przemieszczać się będzie mogło 1000 gości przez godzinę - dodał Skrzypek.

Na światowej wystawie obecni będą tacy liderzy polskiej przedsiębiorczości jak Mokate czy Ocetix z Grudziądza. Przemysław Skrzypek jest przekonany, że w Dubaju furorę zrobią lody firmy Gastronomasz z podbydgoskiego Osielska.

Tomasz Szopiński i Przemysław Skrzypek są przekonani, że Bydgoszcz i region mają szansę stać się wiodącym ośrodkiem gospodarczej współpracy polsko-arabskiej. - Takie rzeczy jak światowa wystawa i nasza tam obecność powinny łączyć i wydobywać  z nas to, co najlepsze. Żebyśmy mogli pokazywać światu, że jesteśmy fajni, nawet jeśli zapominamy, że jesteśmy fajni i tylko sobie wypominamy, że jesteśmy niefajni - zaznaczył Skrzypek, zapraszając wszystkich przedsiębiorców do współpracy.

Co bydgoscy kucharze serwują dzisiaj w Polskim Pawilonie na EXPO 2020 w Dubaju? W menu jest m.in. chłodnik z maślanką i kurczak pure z sałatką, a wieczorem, kiedy zelży upał i będzie chłodniej, m.in. klasyczny żurek, zupa grzybowa, pierogi z serem, dorsz bałtycki, duszona wołowina  z trawą żubrową, sałatki z łososiem, sernik z palonym sianem i jabłecznik.

Bydgoscy przedsiębiorcy nie zamierzają kończyć misji w Dubaju wraz z końcem światowej wystawy. - Po EXPO 2020 zostaniemy w Dubaju na długo - oświadczyli zgodnie.

------------

Expo 2020 – pierwsza na Bliskim Wschodzie światowa wystawa, która odbędzie się w Dubaju (Zjednoczone Emiraty Arabskie).  Wystawa była zaplanowana od 20 października 2020 do 10 kwietnia 2021 roku, ale ze względu na pandemię COVID-19  przesunięta została na okres od 1 października 2021 do 31 marca 2022 roku