W tym plebiscycie bydgoszczanie uczestniczyli z przyjemnością. Mogli pokosztować za pół ceny dań serwowanych w lokalach gastronomicznych na terenie miasta i w podmiejskich restauracjach. Obowiązkiem restauratorów było wyznaczenie w stałym menu trzech specjałów, którymi zamierzali uwieść klientów. Po zjedzeniu i zapłaceniu rachunku z 50-procentową bonifikatą goście restauracji wypełniali kupony, przy pomocy których oceniali lokal w dziesięciu kategoriach.

W plebiscycie wzięło udział 3 157 osób. O pozytywną ocenę starało się 46 placówek gastronomicznych. Podczas dzisiejszej gali, którą prowadził Sławomir Rink, kierownik sprzedaży Makro Cash and Carry, dowiedzieliśmy się, jakie bydgoskie lokale są najwyżej cenione i za co.

W kategorii najlepszy smak potraw wygrała Beyrouth Café, dwa następne miejsca zajęły Pizzeria Jolanta i Pierogarnia Pod Aniołami. Najlepszą atmosferę odczuwają bydgoszczanie w restauracji Dedal, ale podoba im się także atmosfera panująca w restauracjach Rong Vang i Tentego. Najlepsze relacje jakości do ceny stwierdzili w Przystani Bydgoszcz ? Marina, Desperado Pizza i Tentego. W restauracji Ogniem i Mieczem, Zajeździe Pod Grzybkiem i Villi Secesja znajdują się najlepsze dania regionalne.

Za najlepsze miejsce na lunch uznano restaurację Oto Sushi, Tentego i Zajazd Pod Grzybkiem. Pierogarnia Pod Aniołami to najlepsze miejsce na rodzinny obiad, ale do wypraw z rodziną nadają się też świetnie restauracja Ogniem i Mieczem oraz Zajazd Pod Grzybkiem. Zakochani powinni pójść do restauracji Za Piecem, Przystani Bydgoszcz-Marina bądź restauracji Maestra, bo to są najlepsze miejsca na romantyczny wieczór.

Z przyjaciółmi natomiast należy się spotykać w Soda Club & Lounge Bar i Pizzerii Dolce Vita. Można także przysiąść w Przystani Bydgoszcz-Marina, o ile wszystkie miejsca nie będą zajęte przez zakochanych. Bydgoszczanom podoba się wystrój wnętrza Starego Portu, Sushi Garden Fusion Restaurant i restauracji Za Piecem, a z najwyższej jakości obsługą spotkali w restauracji Meluzyna, Tentego i w Zajeździe Pod Grzybkiem.