Dzisiaj w miastach wojewódzkich w Polsce odbył się symboliczny protest gastronomii polskiej. W Bydgoszczy zorganizowany został  jednoosobowy happening z przekazaniem wicewojewodzie Józefowi Ramlauowi postulatów branży gastronomicznej w związku z jej zamknięciem.

Ogólnopolski Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej informuje, że ponad 70.000 małych i średnich przedsiębiorców sektora gastronomii i około miliona miejsc pracy jest dziś poważnie zagrożonych. "To nie jest pomarańczowe światło, to czerwony alert. Aż o 70% - tyle spada na rynku całkowita sprzedaż gastronomii w trakcie okresów uniemożliwienia stacjonarnej pracy restauracji. To oznacza, że prawie wszystkie punkty restauracyjne działają dziś poniżej progu rentowności. Wiele z nich już się nie podniesie" - alarmują gastronomicy.

Przed wejściem do Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Wojewódzkiego restauratorzy zorganizowali dzisiaj happening Gastroprotest Bydgoszcz - Czarna Polewka dla Rządu RP.

- Nie jesteśmy dopuszczeni do rozmów. Chcemy, wiedzieć, co z nami dalej będzie. Gastronomia faktycznie pada - mówił podczas happeningu jego organizator Tomasz Welter. - Chcemy, żeby rząd traktował nas poważnie. Wielka grupa ludzi boi się o swoje życie, swoją pracę i o swoją przyszłość - dodał Welter.

Wręczenie petycji bydgoskich gastronomików wicewojewodzie Józefowi Ramlauowi odbyło się na placu przed urzędem wojewódzkim. - Sytuacja jest bardzo dynamiczna. Rząd w swoich działaniach musi wybierać między działaniami absolutnie koniecznymi, ratującymi zdrowie, a przede wszystkim życie obywateli, jak również osłaniać gospodarkę. Pierwsza fala pokazała, że zrobiliśmy to dość dobrze - powiedział wicewojewoda Józef Ramlau i zapewnił, że petycja zostanie przekazana rządowi.

W petycji skierowanej do premiera Mateusza Morawieckiego Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej domaga się:

  • 1. Merytorycznego Planu wychodzenia z kryzysu dla Gastronomii Polskiej na najbliższe 6 miesięcy,
  • 2. Zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców oraz pracowników na okres 6 miesięcy od 1.11.2020 r.,
  • 3. Wprowadzenia stałej i jednolitej stawki 8% VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) i usługi gastronomiczne od dnia 1.11.2020 r.,
  • 4. Stworzenia „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury,
  • 5. Wprowadzenia „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki, w zakresie przedstawionym ww. Petycjach,
  • 6. Wyznaczenia w trybie pilnym przedstawicieli Rządu RP do wspólnego opracowania z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali,
  • 7. Podania podstawy konstytucyjnej ograniczenia przez Rząd RP swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej, przez zamykanie lokali,
  • 8. Uwolnienia w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych na zasadach przedstawionych ww. Petycjach. Dodatkowo
  • 9. Przesunięcia terminu wprowadzenia kas fiskalnych on line z 1.01.2021 na 1.01.2022 r. i sfinansowania tego wprowadzenia przez Skarb Państwa.