Wtorkowe przedpołudnie w Miejskim Centrum Kultury było okazją do przyjrzenia się dotychczasowym rezultatom kampanii ?Mam kota na punkcie mleka?, której celem jest zachęcenie uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych do spożywania mleka i jego przetworów. Do programu przystąpiło 38 szkół z Bydgoszczy (ok. 5,5 tys. dzieci), a w województwie kujawsko-pomorskim 124 placówki i 14 044 uczniów.
Na uczniów zaproszonych do MCK-u na ?Mleczną lekcję? czekał Kot Mleczysław oraz animatorzy, którzy poprowadzili interaktywne zajęcia według specjalnie stworzonego scenariusza, łączącego edukację z zabawą. Najpierw, przy wykorzystaniu gier, rebusów i rymowanek, dzieci dowiedziały się, jaki jest skład mleka, które witaminy i minerały ono zawiera, a także dlaczego warto ?mieć kota na punkcie mleka? podczas komponowania codziennej diety. Następnie przyszedł czas na przyjrzenie się mleku z bliska, czyli zajęcia praktyczne. Pod okiem animatorów dzieci uczyły się m.in. jak robi się ser. Przez cały czas wysiłkom uczniów kibicował Kot Mleczysław. W finale spotkania sympatyczny bohater mlecznej kampanii wręczył dzieciom dyplomy i pozował z nimi do pamiątkowego zdjęcia.
W Polsce produkuje się nieco ponad 12 mld litrów mleka rocznie, natomiast wielkość jego spożycia dalej jest niezadowalajaca. Tymczasem regularne spożywanie produktów mlecznych to znakomity sposób na dostarczenie organizmowi szeregu cennych składników odżywczych, z wapniem na czele. Pierwiastek ten służy naszym kościom i zębom nie tylko w okresie ich intensywnego wzrostu i rozwoju, ale także w wieku dorosłym.
- Warto pamiętać, że ?bank wapnia?, czyli magazyn wapnia w organizmie, nie zapełnia się równomiernie przez całe życie. Aż 90% zapasów organizm gromadzi do 20. roku życia. Im więcej wapnia zmagazynuje młody organizm, tym mniejsze w przyszłości ryzyko wystąpienia chorób wywołanych jego brakiem, na przykład osteoporozy. Dlatego istotne jest, aby w jadłospisie dzieci i młodzieży codziennie gościły 3-4 porcje mleka lub jego przetworów ? podkreślała dzisiaj w MCK-u Marta Jemieljańczuk z Polskiej Izby Mleka.
Na spotkaniu podkreślano, że jedna szklanka mleka albo odpowiadająca jej ilość produktów mlecznych dostarcza dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek oraz wapnia wzmacniającego kości i zęby. Ale to nie wszystkie cenne z żywieniowego punktu widzenia składniki, które kryją się w produktach mlecznych. W mleku i jego przetworach znajdziemy także zestaw witamin z grupy B, zapewniających sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, witaminę A i D, a także cynk oraz jod.