Food trucki z całej Polski z daniami kuchni z różnych stron świata stanęły na Starym Rynku. Mimo mrozu wielu bydgoszczan skusiły smaki potraw egzotycznych i tych bardziej popularnych.

Na III Festiwal Smaków Food Trucków na Stary Rynek przyjechało blisko 30 restauracji na kółkach z daniami inspirowanymi kuchnią i kulturą wielu krajów świata. Rozpoczęcie sezonu foodtruckowego wypadło w Bydgoszczy przy mroźnej pogodzie. Odwiedzający bydgoski rynek mogli spróbować m.in. nowojorskiego pastrami, kubańskich kanapek, meksykańskich tortilli czy burgerów w najlepszym wydaniu. Na miłośników kuchni wschodniej czekały azjatyckie dania: falafele, tajskie zupy i curry, tybetańskie pierożki, koreańskie wrapy czy indyjskie tikka masala. Fani słodkości mogli rozkoszować się świeżo wypiekanymi donutami, czy hiszpańskimi churros.

Pogoda nie sprzyjała delektowaniu się smakami dań pod chmurką i niektórzy pyszności zabierali do domu. Jednak największym fanom biesiadowania na świeżym powietrzu niska temperatura nie przeszkadzała w konsumpcji kulinarnych specjałów z całego świata, jak również popularnych burgerów,  frytek czy zapiekanek. Dużym powodzeniem cieszyło się rzemieślnicze piwo.

Dzisiaj biesiada na Starym Rynku potrwa do godz. 21, a w niedzielę od godz. 12 do 20.