Tą imprezą Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza w Bydgoszczy, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy na pewno podbiją serca bydgoszczan.
Bez ryzyka możemy powiedzieć, że ?Świętomięs Polski?, który odbędzie się w najbliższy weekend na Starym Rynku zgromadzi tłumy.
- Już w piątek wieczorem na bydgoski rynek przywozimy wielkiego ponadsiedemsetkilogramowego byka, który będzie pieczony ceremonialnie wieczorem do godz. 22 – powiedział Jacek Marcinkowski, dyrektor projektu. Kulinarny happening połączony będzie z koncertem zespołu “Small Confusion”. Impreza właściwie się tego dnia nie zakończy, bo odbędzie się “nocne czuwanie przy byku”, który do konsumpcji przeznaczony zostanie w sobotę, gdy impreza ruszy pełną mocą.
?Świętomięs” ma kultywować patriotyzm kulinarny i promować mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe. – Chcemy promować polskie mięso, polskich hodowców, polskich przetwórców mięsa – stwierdził Jacek Marcinkowski. Najlepiej służyć temu będą degustacje przygotowanego jadła. Wielką popularnością cieszyć się na pewno będzie kocioł świętomięsny, w którym czekać będzie na chętnych kilka tysięcy porcji zupy gulaszowej. Inny rodzaj poczęstunku szykowany będzie na wielkiej patelni. “Czuwający przy byku” będą mogli skosztować cząstkę z 700 kg zwierza, kiedy zbliżać się będzie godzina 15, czyli oficjalne otwarcie święta mięsa w Bydgoszczy.
Andrzej Łyszyk, producent imprezy poinformował, że co roku impreza odbywa się w innym mieście. Po Poznaniu, Chorzowie, Gdańsku, Lublinie i Rzeszowie w tym roku będzie po raz pierwszy w Bydgoszczy. – Chcemy utrwalać dobrą pozycję naszego mięsa, przekonywać i upewniać, że jest to mięso bardzo smaczne, mięso bezpieczne i niedrogie. Zapraszamy bydgoszczan do konsumpcji – powiedział Łyszyk.
Organizatorzy przygotowali dziesiątki innych, nie tylko kulinarnych atrakcji. Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, m.in. Zespół Pieśni i Tańca ?Ziemia Bydgoska?, a na zakończenie pierwszego dnia imprezy, w sobotę o godz. 20, zagra legenda polskiego rocka – zespół Myslovitz. Bydgoszczanom na pewno nie ujdzie uwadze, że – jak to zapowiedzieli organizatorzy: “Kopernik będzie się bratał z Łuczniczką i będą tworzyć wzorową parę”.
Świętomięs Polski 2016 w Bydgoszczy – program
10 września (sobota)
- 10.00 ? 14.00 – Program muzyczny i bloki konkursowe (scena główna)
- 12.00?14.00 – Konferencja naukowa ?Bieżące problemy polskiej branży mięsnej?. Kierownik naukowy: Jacek Leonkiewicz – sala sesyjna Rady Miasta Bydgoszczy, Stary Rynek
- 12.00? 18.00 – Parada mięsna z udziałem teatru ulicznego i zespołu ?Poznań Brass? (przemarsze wokół rynku i pobliskimi ulicami)
- 12.00 ? 18.00 – Scena ludowa (prezentacje zespołów folklorystycznych regionu kujawsko-pomorskiego
- 15.00 ? 15.30 – Ceremonia oficjalna
- 15.30 ? 16.30 – Występ Zespołu Pieśni i Tańca ?Ziemia Bydgoska? (scena główna)
- 16.30 ? 17.30 – Program muzyczny, zespół ?Akord?
- 17.30 ? 18.00 – Blok promocyjno-konkursowy
- 18.00 ? 19.00 – Halina i Marco, piosenki włoskie
- 19.00 ? 20.00 – Blok promocyjno-konkursowy
- 20.00 ? 22.00 – Koncert zespołu ?Myslovitz?
11 września (niedziela)
- 10.00 ? 13.00 – Program muzyczny i bloki konkursowe
- 12.00 ?18.00 – Parada mięsna z udziałem teatru ulicznego ?Z Głową w Chmurach? i zespołu ?Poznań Brass? (przemarsze wokół rynku i pobliskimi ulicami)
- 13.00 ? 15.00 – Program dla dzieci ?Tajemnice Kuchni Alberta?, Teatr Variete
- 15.00 ? 16.00 – Program kabaretowy – ?Mięsna Rodzinka?, Michał Grudziński, aktor serialu ?Rodzinka?
- 16.00 ? 18.00 – Zespół ?Bardowie?, koncert
Strefy ŚWIĘTOMIĘSNE (10 i 11 września)
12.00 ? 18.00
- Byk na Rożnie ? poczęstunek (tylko 10 września)
- Kocioł Świętomięsny ? poczęstunek
- Patelnia Świętomięsna ? poczęstunek
- Scena Kulinarna ? prezentacje kucharzy i mistrzów sztuki, warsztaty kulinarne i porady praktyczne, degustacje, lokalne tradycje kulinarne z Kujawsko-Pomorskiego
- Wiejskie Smaki ? prezentacje kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich regionu kujawsko-pomorskiego
- Igraszki Kulinarne dla dzieci i młodzieży ? pod patronatem Kujawsko?Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
- Mięsna Wszechnica ? prezentacje i prelekcje naukowców, konsultacje, pod patronatem Wyższej Szkoły Gospodarki i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- W mięsie siła! – prezentacje sportowe, pokazy walk, animacje rekreacyjne
- Zagroda Młodych Hodowców ? animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, konkursy z nagrodami, pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Organizatorami imprezy ?Świętomięs Polski? w Bydgoszczy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy, Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy i Kucharzy.