Tą imprezą Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, Związek Rzemiosła Polskiego, Izba Rzemieślnicza w Bydgoszczy, Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy na pewno podbiją serca bydgoszczan.
Bez ryzyka możemy powiedzieć, że ?Świętomięs Polski?, który odbędzie się w najbliższy weekend na Starym Rynku zgromadzi tłumy.

- Już w piątek wieczorem na bydgoski rynek przywozimy wielkiego ponadsiedemsetkilogramowego byka, który będzie pieczony ceremonialnie wieczorem do godz. 22 – powiedział Jacek Marcinkowski, dyrektor projektu. Kulinarny happening połączony będzie z koncertem zespołu “Small Confusion”. Impreza właściwie się tego dnia nie zakończy, bo odbędzie się “nocne czuwanie przy byku”, który do konsumpcji przeznaczony zostanie w sobotę, gdy impreza ruszy pełną mocą.

?Świętomięs” ma kultywować patriotyzm kulinarny i promować mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe. – Chcemy promować polskie mięso, polskich hodowców, polskich przetwórców mięsa – stwierdził Jacek Marcinkowski. Najlepiej służyć temu będą degustacje przygotowanego jadła. Wielką popularnością cieszyć się na pewno będzie kocioł świętomięsny, w którym czekać będzie na chętnych kilka tysięcy porcji zupy gulaszowej. Inny rodzaj poczęstunku szykowany będzie na wielkiej patelni. “Czuwający przy byku” będą mogli skosztować cząstkę z 700 kg zwierza, kiedy zbliżać się będzie godzina 15, czyli oficjalne otwarcie święta mięsa w Bydgoszczy.

Andrzej Łyszyk, producent imprezy poinformował, że co roku impreza odbywa się w innym mieście. Po Poznaniu, Chorzowie, Gdańsku, Lublinie i Rzeszowie w tym roku będzie po raz pierwszy w Bydgoszczy. – Chcemy utrwalać dobrą pozycję naszego mięsa, przekonywać i upewniać, że jest to mięso bardzo smaczne, mięso bezpieczne i niedrogie. Zapraszamy bydgoszczan do konsumpcji – powiedział Łyszyk.

Organizatorzy przygotowali dziesiątki innych, nie tylko kulinarnych atrakcji. Na scenie wystąpią zespoły folklorystyczne, m.in. Zespół Pieśni i Tańca ?Ziemia Bydgoska?, a na zakończenie pierwszego dnia imprezy, w sobotę o godz. 20, zagra legenda polskiego rocka – zespół Myslovitz. Bydgoszczanom na pewno nie ujdzie uwadze, że – jak to zapowiedzieli organizatorzy: “Kopernik będzie się bratał z Łuczniczką i będą tworzyć wzorową parę”.

Świętomięs Polski 2016 w Bydgoszczy – program

10 września (sobota)

  • 10.00 ? 14.00 – Program muzyczny i bloki konkursowe (scena główna)
  • 12.00?14.00 – Konferencja naukowa ?Bieżące problemy polskiej branży mięsnej?. Kierownik naukowy: Jacek Leonkiewicz – sala sesyjna Rady Miasta Bydgoszczy, Stary Rynek
  • 12.00? 18.00 – Parada mięsna z udziałem teatru ulicznego i zespołu ?Poznań Brass? (przemarsze wokół rynku i pobliskimi ulicami)
  • 12.00 ? 18.00 – Scena ludowa (prezentacje zespołów folklorystycznych regionu kujawsko-pomorskiego
  • 15.00 ? 15.30 – Ceremonia oficjalna
  • 15.30 ? 16.30 – Występ Zespołu Pieśni i Tańca ?Ziemia Bydgoska? (scena główna)
  • 16.30 ? 17.30 – Program muzyczny, zespół ?Akord?
  • 17.30 ? 18.00 – Blok promocyjno-konkursowy
  • 18.00 ? 19.00 – Halina i Marco, piosenki włoskie
  • 19.00 ? 20.00 – Blok promocyjno-konkursowy
  • 20.00 ? 22.00 – Koncert zespołu ?Myslovitz?

11 września (niedziela)

  • 10.00 ? 13.00 – Program muzyczny i bloki konkursowe
  • 12.00 ?18.00 – Parada mięsna z udziałem teatru ulicznego ?Z Głową w Chmurach? i zespołu ?Poznań Brass? (przemarsze wokół rynku i pobliskimi ulicami)
  • 13.00 ? 15.00 – Program dla dzieci ?Tajemnice Kuchni Alberta?, Teatr Variete
  • 15.00 ? 16.00 – Program kabaretowy – ?Mięsna Rodzinka?, Michał Grudziński, aktor serialu ?Rodzinka?
  • 16.00 ? 18.00 – Zespół ?Bardowie?, koncert

Strefy ŚWIĘTOMIĘSNE (10 i 11 września)

12.00 ? 18.00

  • Byk na Rożnie ? poczęstunek (tylko 10 września)
  • Kocioł Świętomięsny ? poczęstunek
  • Patelnia Świętomięsna ? poczęstunek
  • Scena Kulinarna ? prezentacje kucharzy i mistrzów sztuki, warsztaty kulinarne i porady praktyczne, degustacje, lokalne tradycje kulinarne z Kujawsko-Pomorskiego
  • Wiejskie Smaki ? prezentacje kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich regionu kujawsko-pomorskiego
  • Igraszki Kulinarne dla dzieci i młodzieży ? pod patronatem Kujawsko?Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy
  • Mięsna Wszechnica ? prezentacje i prelekcje naukowców, konsultacje, pod patronatem Wyższej Szkoły Gospodarki i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
  • W mięsie siła! – prezentacje sportowe, pokazy walk, animacje rekreacyjne
  • Zagroda Młodych Hodowców ? animacje plastyczne dla dzieci, zabawy ruchowe, konkursy z nagrodami, pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Organizatorami imprezy ?Świętomięs Polski? w Bydgoszczy są: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Rzemiosła Polskiego, Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy, Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy i Kucharzy.