W Strzelcach Dolnych koło Bydgoszczy trwa od dzisiaj Święto Śliwki. Impreza promuje lokalną wytwórczość ? smażonych powideł z Doliny Dolnej Wisły, przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Dla przybywających na wielką łąkę nad Wisłą setek bydgoszczan i mieszkańców regionu to znakomita okazja do zakupu smakowitych przetworów śliwkowych, a także uczestnictwa w pokazach smażenia powideł w miedzianych kotłach i przekonania się, że wyroby nie zawierają żadnych konserwantów. Producenci smażą w kuprowych kotłach śliwki, pakują w słoiczki i naklejają firmowe etykiety.
Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe, a niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły ?śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby.
Na stoiskach znaleźć można także inne regionalne smakołyki. Wielkim powodzeniem cieszą się wędliny. Mimo że drogie, znajdują nabywców, bo bez konserwantów i o smaku “palce lizać”. Coraz większa popularność święta powoduje, że na imprezie pojawiają się producenci z całego kraju, nawet z Podhala, którzy oferują oscypki.
W programie Święta Śliwki są również konkursy wiedzy o śliwkach oraz występy zespołów folklorystycznych. Swoje wytwory prezentują twórcy ludowi, a miłośnicy staroci mogą poszperać na stoiskach II Jarmarku Antyków i Staroci ANTYK-ART. O godz. 20 na estradzie wystąpi gwiazda tegorocznego święta – zespół Dża Dża BINKS.
W niedzielę, 7 września, od godz. 14 drugi dzień imprezy, która potrwa do godz. 19.15.
Więcej zdjęć: TUTAJ