Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy obchodzi jubileusz 50-lecia istnienia. Uroczysta gala odbyła się w sobotę, 28 września, w Filharmonii Pomorskiej.

W obchodach jubileuszu 50-lecia istnienia Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy w Filharmonii Pomorskiej udział wzięli przedstawiciele władz miasta, województwa, przedsiębiorcy i władze uniwersytetu oraz dziekani wydziałów rolnictwa z uczelni z całej Polski.  Absolwentów UTP reprezentował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Okolicznościowe przemówienia wygłosili prof. dr hab. inż. Jacek Długosz, dziekan Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii i rektor UTP, prof. dr hab. inż. Tomasz Topoliński. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski miał wystąpienie pełne wspomnień i odniesień do współczesności.

Dzisiejsze obchody zakończą się Balem Absolwenta w uniwersyteckiej restauracji w Fordonie.

Historia Wydział Rolnictwa rozpoczęła się 7 października 1969 roku. Wtedy w gmachu przy ulicy Bernardyńskiej odbyła się pierwsza inauguracja roku akademickiego w bydgoskiej filii Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu, która po kilku przekształceniach stała się Wydziałem Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy.

Obecnie wydział liczy  5 kierunków (rolnictwo, biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka, architektura krajobrazu, zielarstwo i fitoterapia). Prowadzi również studia drugiego stopnia na kierunkach rolnictwo i biotechnologia. Wydział liczy 94 nauczycieli akademickich, w tym 46 profesorów i doktorów habilitowanych (najwięcej na całej uczelni). Dzięki temu ma pełne prawa do nadawania stopnia doktora nauk rolniczych, a także stopnia doktora habilitowanego nauk rolniczych w dyscyplinie rolnictwo i ogrodnictwo. W trakcie dotychczasowej działalności stopień doktora nadano 248 osobom, a doktora habilitowanego 53 osobom, przeprowadzono 47 postępowań zakończonych nadaniem tytułu naukowego profesora.

Wydział prowadzi badania na najwyższym poziomie, między innymi z genetyki, proteomiki, chemii i biochemii, mineralogii gleb, chemii żywności czy też mikrobiologii środowiskowej i żywności. Mocną stroną są nadal, prowadzone od początku działalności, badania naukowe dotyczące biologicznych, środowiskowych, agrotechnicznych i ekonomicznych uwarunkowań produkcji roślinnej.

W ciągu 50 lat Wydział Rolnictwa i Biotechnologii ukończyło 10 853 absolwentów, którzy stanowią jego wizytówkę i są znakomitymi ambasadorami w środowiskach, w których obecnie przebywają. Pracują w wielu dziedzinach gospodarki i administracji – zarówno rządowej, jak i samorządowej, szkolnictwie i nauce.