Zamknij
REKLAMA

Najwyższy wertykalny ogród w budynku mieszkalnym w Bydgoszczy otwarty

15:34, 07.09.2019 | i
REKLAMA
Skomentuj
Fot. Jacek Nowacki

W budynku przy ul. Chodkiewicza/Paderewskiego na osiedlu Sens został odsłonięty wertykalny ogród. Zielona ściana o wysokości 15 metrów to swoisty bar tlenowy w klatce bloku mieszkalnego.

Zielony ogród, który powstał w budynku przy ul. Chodkiewicza/Paderewskiego ma 15 metrów wysokości i prawie 4 metry szerokości. Zajmuje przestrzeń od parteru po ostatnią kondygnację. Na ścianie rośnie ponad tysiąc roślin. Wertykalny ogród - zielona ściana jest pierwszym takim rozwiązaniem zastosowanym w budynku wielorodzinnym na Pomorzu i Kujawach.

- Wdrażany przez nas pomysł wpisuje się w coraz bardziej modny w projektowaniu przestrzeni trend jakim jest biophilic design.  Jest to idea poprawy komfortu mieszkania, pracy, poprzez kontakt z elementami przyrody. Rośliny jonizują, nawilżają powietrze, działają jak filtr - mówiła dzisiaj podczas pierwszej w Bydgoszczy prezentacji wertykalnego ogrodu w budynku mieszkalnym Małgorzata Mellem, wiceprezes zarządu firmy Budlex.   – Zależało nam, aby nazwa osiedla - Sens – nawiązywała do angielskiego słowa "zmysły". Wchodząc do budynku, widząc piękny ogród, słysząc delikatne dźwięki muzyki, a także naturalne zapachy i dotykając naturalnych roślin, mamy w tej klatce prawdziwy bar tlenowy, który zapewnia tlen dla co najmniej 30 osób - dodała wiceprezes Mellem.

Podstawą ogrodu jest konstrukcja pionowa przymocowana do muru, złożona ze stelażu i panelu z tworzywa, na którym umieszczona jest wielowarstwowa tkanina z kieszonkami, w których znajdują się rośliny.  W każdej kieszeni jest specjalna mieszanka organiczna, podłoże umożliwiające stopniowe uwalnianie wody do korzeni. Łącznie na ścianie zasadzonych zostało ponad tysiąc roślin m.in: Philodendron, Epipremnum aureum, Aglaonema, Anthurium 'Prince of Orange'.

Konstrukcja posiada wbudowany automatyczny system nawadniania tj. specjalną rurę wprowadzoną w tkaninę wzdłuż górnej krawędzi zielonej ściany, z dozownikami do nawadniania kropelkowego i do rozprowadzania nawozów. Pod ścianą znajduje się specjalna rynna odprowadzająca wodę do kanalizacji. Ściana doświetlona jest światłem BIO, które rekompensuje niedobór światła dziennego.

Przebywanie w zielonych wnętrzach jest korzystne dla zdrowia i na pewno poprawia samopoczucie Zimą, w pomieszczeniach wilgotność sięga jedynie 30%, podczas gdy powinna wynosić w granicach od 40 do 60%.  Rośliny pozytywnie jonizują i nawilżają powietrze, działają jak filtr. Dzięki zwiększeniu wilgotności w pomieszczeniach, w których występują, powodują ponadto opadanie kurzu.

(i)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (3)

niszczycieleniszczyciele

6 0

Odwrotna sytuacje to degradacja stawu przy ulicy Pięknej ,tam stawiają falowiec ,jego budowa spowodowała ,że z pięknej doliny pięciu stawów pozostały tylko 4 z niższym poziomem wód jak przed budową.Na ironię zasługuje folder zachęcający do kupna mieszkań na który widnieje piękny staw ,którego już nie ma.Miasto powinno zobowiązać niszczycieli do naprawienia szkody 19:43, 08.09.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

EwaEwa

1 1

Do ślubu rowerem będzie zabawnie 20:33, 08.09.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

dosdos

0 0

A jaki jest ślad węglowy takiego dodatku do budynku? Jaki jest bilans strat i zysków? Wygląda pięknie, ale: pozyskanie gleby (torf?), doświetlenie, doprowadzenie wody, odprowadzenie ścieku... Stwierdzenie o produkcji tlenu dla 30 osób to już czysta demagogia... 17:36, 11.09.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
© bydgoszcz24.pl | Prawa zastrzeżone