W pucharkach lodowych można podawać najróżniejsze desery, nie tylko te z wykorzystaniem lodów. Przykładem mogą być tutaj warstwowe desery z dodatkiem nasion chia, które doskonale prezentują się szczególnie w pucharkach o wysokich ściankach.

Sprawdź, jak można szybko przygotować efektowny deser z wykorzystaniem pucharków lodowych i nasion chia. Pamiętaj, że taki deser dobrze będzie prezentował się również w butelce do smoothie.

Krok pierwszy - wybierz deser i przygotuj odpowiednie składniki

Obecnie nastała moda na desery warstwowe, z których każda warstwa ma wyrazisty, kontrastujący z innymi kolor. Tym razem zaproponujemy Ci deser z wykorzystaniem czerwonych owoców (mogą to być truskawki, maliny lub czerwone porzeczki), nasion chia, ciemnych ciasteczek oraz bitej śmietany. Pamiętaj, aby do podawania takiego deseru wybrać pucharki deserowe o wysokich ściankach, np. takie jak znajdziesz w ofercie Verro-Glass. Innym rodzajem naczyń, w których takie desery będą dobrze się prezentowały, są mini słoiczki. O innych sposobach ich wykorzystania przeczytasz w artykule: Mini słoiczki – 3 kreatywne pomysły na dekoracje.

Krok drugi – namocz nasiona chia

Przed przystąpieniem do dalszych prac, pamiętaj o tym, aby odpowiednio wcześniej namoczyć nasiona chia. Pozwoli to na lepsze uwolnienie cennych składników odżywczych w nich zawartych. Stworzy się także charakterystyczna otoczka wokół nich, co również wpłynie na efektywność wyglądu deseru. Nasiona można moczyć w wodzie, mleku (również roślinnym) lub w przypadku przygotowywania deseru, w soku. Nasiona najlepiej moczyć przez ok. 2 godziny.

Krok trzeci – przygotuj pozostałe elementy deseru

Po tym, jak nasiona dobrze nasiąkną płynem, możesz przystąpić do przygotowywania pozostałych elementów deseru. Owoce zmiksuj na gładką masę. Zostaw kilka całych, aby później udekorować deser. Ciasteczka pokrusz na mniejsze elementy, śmietanę ubij. Dla uzyskania ciekawego smaku możesz dodać kilka kropli soku z cytryny oraz odrobinę serka mascarpone. Wszystkie przygotowane składniki układaj warstwowo w pucharku deserowym.

Krok czwarty – zadbaj o efektowne wykończenie deseru

Ostatnim krokiem jest dekorowanie deseru. W tym celu możesz użyć pozostawionych w całości owoców lub większych kawałków ciasteczek. Ciekawie będą wyglądać też listki melisy lub mięty ułożone na deserze.