Koktajle z mango już na stałe zagościły w kuchniach polskich domów. Nic dziwnego. Są proste do przygotowania, a większość składników jest ogólnie dostępna. Tak, mango również nie stanowi już egzotycznej tajemnicy.
Mango – owoc idealny?
Mango to owalny owoc egzotyczny, rosnący na drzewach w rejonach tropikalnych. W środku ma ogromną pestkę, dość mocno związaną z miąższem. Z tego powodu dla osób, których przygoda z mango dopiero się rozpoczyna, może to być dość frustrujące.
W Polsce mango to produkt luksusowy, przez co drogi. Trudno jest znaleźć w sklepach ładne i dojrzałe owoce. Kiedy już je upolujemy i położymy na stole, pojawia się pytanie… i co teraz??? Teraz musimy pozbyć się skórki. Pamiętając o rachunku przy kasie, chcemy zdobyć jak najwięcej słodkiego, żółtego miąższu. Niestety, z jednego owocu dużo go nie będzie.
Co więc zrobić, jeśli marzymy o przygotowaniu aksamitnego mango lassi dla kilku osób i nie chcemy zbankrutować?
Przygotowując koktajle z mango, warto mieć w domu gotową pulpę.
Pulpa z mango to zmiksowany miąższ owoców mango, bez pestek i skórki. Ma kremową konsystencję i jest pełnowartościowy. Szukajmy produktów, w których owoce stanowią 100% zawartości puszki. Wystarczy wlać odpowiednią porcję do blendera, dodać resztę składników i gotowe. Oszczędzamy czas i pieniądze, nie tracąc walorów smakowych i zdrowotnych.
Po otwarciu puszki do naszych nozdrzy dotrze bardzo intensywny, egzotyczny zapach.
Warto mieć w domu zapas pulpy mango. Dzięki temu w każdej chwili można przygotować zaskakujący napój dla domowników lub gości, jak np. mango lassi, koktajl z banana i mango, czy egzotyczne, orzeźwiające z cytrusami.
Ochota na coś słodkiego? Na ratunek przychodzą koktajle z mango!
Słodkie, nie zawsze musi oznaczać niezdrowe, ciężkostrawne i tłuste. W Indiach, czy na Sri Lance czekolada nadal jest atrakcją i rarytasem. Podróżując w te kraje, warto zabrać ze sobą czekoladę. Istnieje spora szansa, że w ramach rewanżu dostaniemy mango.To jeden z ulubionych owoców tych regionów i wygląda na to, że to się nigdy nie zmieni. Hindusi do przygotowania napojów i koktajli używają oczywiście świeżego mango. Co zaskakujące, dodatkowo je słodzą. Korzystając z oryginalnych przepisów, warto zweryfikować ilość cukru, ponieważ mango samo w sobie jest już bardzo słodkie.
Koktajle z mango, podobnie jak większość koktajli mają odżywczą moc. W jednej szklance pysznego napoju może się znaleźć masa zdrowych składników. Brzmi niewiarygodnie w kontekście słodyczy, prawda? Mango lassi, czy koktajl z banana i mango, to słodkie napoje, które z pewnością zaspokoją ochotę na słodycze.
Niezaprzeczalnie koktajle z mango to bogactwo witamin i składników mineralnych, zatopionych w aksamitnym, aromatycznym i orzeźwiającym deserze.
5 pomysłów na koktajle z mango
Poznaliśmy głównego bohatera – mango. Przyszedł teraz moment na przykłady wykorzystania tego owocu bogów w tworzeniu nowych, ciekawych smaków.
Do przygotowania koktajlu potrzebujemy blendera. Dzięki niemu z łatwością uzyskamy idealną, kremową konsystencję. Wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Otrzymamy w ten sposób, dwie porcje koktajlu.
MANGO LASSI
Więcej o mango lassi znajdziesz tutaj: https://glodnapolka.pl/napoj-indyjski-z-mango-mango-lassi/
Typowo indyjski, gęsty, bardzo aromatyczny, treściwy koktajl. Istnieje ogromna ilość przepisów na to cudo. Nie ma jednak przeszkód, żeby bawić się składnikami i przyrządzić napój mniej lub bardziej gęsty. Mniej lub bardziej słodki. Z dodatkiem lodu lub bez.
Podajemy najprostszy przepis:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki pulpy mango
- 14 szklanki mleka
- Kostki lodu lub odrobina bardzo zimnej wody
- Opcjonalnie łyżeczka miodu, sok z cytryny lub limonki
ZIELONY KOKTAJL Z MANGO I SZPINAKIEM
- 1 szklanka pulpy mango
- 1 dojrzały banan
- 3 garście szpinaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka zimnej wody
- kostki lodu
CYTRUSOWY KOKTAJL Z MANGO
- 1 szklanka pulpy mango
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka zimnej wody
KOKOSOWY KOKTAJL Z BANANA I MANGO
O koktajlu z banana i mango znajdziesz tutaj: https://glodnapolka.pl/pyszny-koktajl-z-banana-i-mango/
- 1 szklanka pulpy mango
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki chudego mleka kokosowego
- 1/2 szklanki zimnej wody
- szczypta kurkumy
- 1 banan
EGZOTYCZNY KOKTAJL Z MANGO
- 1 szklanka pulpy mango
- 1/2 szklanki świeżego wyciśniętego soku pomarańczowego
- 1/2 soku z mandarynek
- 1/2 świeżego ananasa
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- sok z limonki
- 1/2 szklanki zimnej wody
Warto wypróbować tych 5 przepisów na koktajle z mango. Na pewno będą pięknym i pysznym początkiem egzotycznej przygody kulinarnej.