Ciecierzyca to źródło wielu witamin, minerałów, a także niezbędnik w dietach roślinnych. Sprawdź, dlaczego warto mieć ją w swoim codziennym menu.

Ciecierzyca pochodzi z Azji i jest rośliną strączkową z grupy bobowatych, tak samo jak soja, groch, fasola, czy soczewica. Jest niezwykle uniwersalnym elementem diety, bo można ją jeść na słono, słodko, a woda z ciecierzycy - aquafaba - jest także świetnym zamiennikiem białka jajka w diecie wegańskiej. Możliwości wprowadzenia ciecierzycy do swojej codziennej diety jest naprawdę wiele! 

Właściwości odżywcze i prozdrowotne 

Ciecierzyca jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych, a także błonnika rozpuszczalnego. Tym samym nie bez powodu jest na stałe obecna w dietach wegetariańskich i wegańskich.

Co znajduje się w ciecierzycy? 

  • Witamina B2 - odpowiedzialna za produkcję krwinek czerwonych. 
  • Witamina B3 - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 
  • Tiamina - ochrania układ sercowo-naczyniowy, w tym przed niewydolnością krążenia. 
  • Kwas foliowy - odpowiada za tworzenie nowych komórek, chroni płód przed wadami rozwojowymi. 
  • K - odpowiada za krzepliwość krwi i gospodarkę wapniem. 
  • Żelazo - odpowiada za transport tlenu oraz tworzenie czerwonych krwinek. 
  • Potas - zapewnia odpowiednie ciśnienie. 
  • Cynk - wpływa na poziom energii i stan włosów. 
  • Magnez - wspomaga układ mięśniowy i mózg. 
  • Błonnik rozpuszczalny - daje uczucie sytości, a do tego obniża poziom złego cholesterolu

Chcesz zadbać o swoją dietę i poznać ciekawostki na temat wielu innych zdrowych produktów? Sprawdź blog Dietetyk.guru.

Jak jeść ciecierzycę? 

Ciecierzycę można spożywać na wiele sposobów. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej ciecierzyca jest bazą posiłku, źródłem białka i niezbędnych mikroelementów. Dodaje się ją do sałatek, zup typu krem, wegetariańskich i wegańskich pasztetów, a także do hummusu, który jest zdecydowanie najbardziej popularnym produktem z ciecierzycy.

W diecie mięsnej ciecierzyca może być dodatkiem do potrawy. Świetnie będzie smakowała w większości dań: zupach, gulaszach, czy sałatkach. 

Co więcej, na tym wykorzystanie ciecierzycy się nie kończy. Nadaje się także do deserów, a nawet do zrobienia bezy. Woda z ciecierzycy - aquafaba łatwo się ubija i mam podobne właściwości jak białko. Tym samym stworzenie deserów z ciecierzycy to nic trudnego!

Warto wprowadzić ciecierzycę do swojej codziennej diety i zainspirować się przepisami dostępnymi w sieci. Można ją jeść na tyle sposobów, że każdy bez problemu znajdzie swoje ulubione dania z ciecierzycą w roli głównej!