Ciecierzyca to źródło wielu witamin, minerałów, a także niezbędnik w dietach roślinnych. Sprawdź, dlaczego warto mieć ją w swoim codziennym menu.
Ciecierzyca pochodzi z Azji i jest rośliną strączkową z grupy bobowatych, tak samo jak soja, groch, fasola, czy soczewica. Jest niezwykle uniwersalnym elementem diety, bo można ją jeść na słono, słodko, a woda z ciecierzycy - aquafaba - jest także świetnym zamiennikiem białka jajka w diecie wegańskiej. Możliwości wprowadzenia ciecierzycy do swojej codziennej diety jest naprawdę wiele!
Właściwości odżywcze i prozdrowotne
Ciecierzyca jest źródłem wielu witamin, składników mineralnych, a także błonnika rozpuszczalnego. Tym samym nie bez powodu jest na stałe obecna w dietach wegetariańskich i wegańskich.
Co znajduje się w ciecierzycy?
- Witamina B2 - odpowiedzialna za produkcję krwinek czerwonych.
- Witamina B3 - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- Tiamina - ochrania układ sercowo-naczyniowy, w tym przed niewydolnością krążenia.
- Kwas foliowy - odpowiada za tworzenie nowych komórek, chroni płód przed wadami rozwojowymi.
- K - odpowiada za krzepliwość krwi i gospodarkę wapniem.
- Żelazo - odpowiada za transport tlenu oraz tworzenie czerwonych krwinek.
- Potas - zapewnia odpowiednie ciśnienie.
- Cynk - wpływa na poziom energii i stan włosów.
- Magnez - wspomaga układ mięśniowy i mózg.
- Błonnik rozpuszczalny - daje uczucie sytości, a do tego obniża poziom złego cholesterolu
Chcesz zadbać o swoją dietę i poznać ciekawostki na temat wielu innych zdrowych produktów? Sprawdź blog Dietetyk.guru.
Jak jeść ciecierzycę?
Ciecierzycę można spożywać na wiele sposobów. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej ciecierzyca jest bazą posiłku, źródłem białka i niezbędnych mikroelementów. Dodaje się ją do sałatek, zup typu krem, wegetariańskich i wegańskich pasztetów, a także do hummusu, który jest zdecydowanie najbardziej popularnym produktem z ciecierzycy.
W diecie mięsnej ciecierzyca może być dodatkiem do potrawy. Świetnie będzie smakowała w większości dań: zupach, gulaszach, czy sałatkach.
Co więcej, na tym wykorzystanie ciecierzycy się nie kończy. Nadaje się także do deserów, a nawet do zrobienia bezy. Woda z ciecierzycy - aquafaba łatwo się ubija i mam podobne właściwości jak białko. Tym samym stworzenie deserów z ciecierzycy to nic trudnego!
Warto wprowadzić ciecierzycę do swojej codziennej diety i zainspirować się przepisami dostępnymi w sieci. Można ją jeść na tyle sposobów, że każdy bez problemu znajdzie swoje ulubione dania z ciecierzycą w roli głównej!