Cukry proste to pojęcie, którym najczęściej interesują się osoby będące na diecie, jednak tak naprawdę dotyczy to każdego z nas. Związki te odgrywają ważną rolę w naszym organizmie, ale ich nadmiar może być szkodliwy. Sprawdź, jak cukry proste wpływają na nasze zdrowie.

Czym są cukry proste i gdzie się znajdują?

Cukry proste to inaczej węglowodany proste, czyli związki organiczne, które składają się z węgla, wodoru i tlenu. W całości są one wchłaniane przez organizm, ponieważ pod wpływem enzymów trawiennych nie rozpadają się na mniejsze cząsteczki. Z tego względu w bardzo krótkim czasie dostarczają nam duże ilości energii. Dlatego też często wykorzystywane są jako przekąski dla sportowców. Warto jednak wspomnieć, że efekt ten szybko zanika i po pewnym czasie następuje spadek energii. 

Do najpopularniejszych cukrów prostych zaliczamy: glukozę, fruktozę oraz galaktozę. Gdzie można znaleźć te związki? Węglowodany proste zawierają się m.in. w owocach, sokach i miodzie. Ta grupa produktów jako jedyna uznawana jest za zdrową. Oprócz tego związki te znaleźć można w słodyczach, dżemach, płatkach śniadaniowych, słodkich napojach, deserach, ciastach, jogurtach itp. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, czym są cukry proste – Zywieniemaznaczenie.pl to miejsce idealne dla Ciebie. Znajdziesz tam mnóstwo informacji na temat diety człowieka. 

Rola cukrów prostych w organizmie 

Węglowodany to podstawowe źródło energii dla naszego organizmu, dlatego nigdy nie powinno go zabraknąć w diecie. Cukry proste są zbudowane tak, że jeszcze bardziej ułatwiają proces pozyskiwania energii. Z tego względu bardzo chętnie korzystają z nich sportowcy podczas wymagających treningów. W bardzo krótkim czasie dostarczają dużo energii. Osoby aktywne fizycznie spożywają węglowodany proste w postaci owoców, żeli i batonów energetycznych oraz napojów izotonicznych. 

Oprócz tego niedostateczna ilość cukrów prostych wpływa na zakwaszenie organizmu. Jeśli nie dostarczymy z dietą odpowiedniej ilości węglowodanów prostych, kwasy tłuszczowe nie zostaną całkowicie spalone, przez co powstaną ciała ketonowe, które zakwaszają organizm. 

Negatywne skutki nadmiernego spożywania cukrów prostych

Cukry proste powinny stanowić mniej więcej 10% naszej diety. Przekraczanie zalecanej ilości może doprowadzić do wielu poważnych chorób i dolegliwości. Nadmierna ilość węglowodanów prostych może przyczynić się do rozwijania chorób serca, cukrzycy, nadciśnienia, a także nowotworów.

Bardzo częstymi skutkami nadmiernego spożywania cukrów prostych są dolegliwości związane z układem pokarmowym. Choroby zapalne jelit, czy zaburzenia trawienia i wchłaniana spowodowane nadmierną ilością cukrów prostych w diecie są niezwykle uciążliwe i wymagają wdrożenia skomplikowanego leczenia, np. żywienia dojelitowego (więcej na ten temat przeczytasz tutaj  https://zywieniemaznaczenie.pl/zywienie-kliniczne/zywienie-dojelitowe/).  W niektórych przypadkach związki te nasilają też objawy trądziku oraz zaburzają pracę gruczołów łojowych. 

Cukry proste to ważny składnik w diecie każdego człowieka, jednak nie powinien on stanowić więcej niż 10% diety. Nadmiar tego związku jest szkodliwy i może prowadzić do wielu poważnych chorób. Warto zatem zwracać uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Dzięki temu zachowamy zdrowie i równowagę w organizmie!