Coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na umożliwienie swoim klientom zamawiania jedzenia na wynos. Spora część oferuje także zapakowanie na wynos niezjedzonych w restauracji potraw. Rozwiązanie to wymaga jednak wyposażenia lokal w odpowiedniego rodzaju opakowania jednorazowe.
Dlaczego warto wprowadzić możliwość pakowania na wynos?
Jakie opakowania jednorazowe wybrać?
Dlaczego warto wprowadzić możliwość pakowania na wynos?
Folia spożywcza, kilka rodzajów pojemników i torba papierowa - tyle wystarczy, aby umożliwić klientom zamawianie jedzenia na wynos. W obecnej sytuacji nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że to rozwiązanie bardzo przydatne w gastronomii. O ile przed pandemią koronawirusa nie wszystkie bary i restauracje oferowały taką możliwość, część wręcz ostentacyjnie się przed nią broniła, o tyle lockdown i wszystkie jego konsekwencje zmieniły podejście wielu właścicieli.
Mimo pełnego otwarcia restauracji, barów, małych bistro, wielu klientów nadal woli zamawiać jedzenie na wynos. Chcą oni korzystać z oferty lokali gastronomicznych, jednak ze względu na ryzyko, jakie wiąże się z przebywaniem w pobliżu innych osób. Konsekwentnie zamawiają oni więc jedzenie na wynos i rezygnują z oferty tych restauracji, które takiego rozwiązania nie wprowadziły. Opakowania jednorazowe sprawdzają się także w przypadku tych klientów, którzy chcieliby skorzystać z możliwości zapakowania niezjedzonych potraw na wynos. Takie udogodnienie pozwala ci zyskać w oczach klienta, który zapłacił za cały posiłek, a jego część ma ochotę zjeść w domu na kolację.
Jakie opakowania jednorazowe wybrać?
Opakowania jednorazowe to obecnie bardzo szeroka kategoria produktów. Pojemniki jednorazowe mogą mieć różne wymiary i różne przeznaczenie. W inny pojemnik zapakujesz zupę, nieco innego będziesz zaś potrzebował, aby wydać na wynos makaron lub sałatkę. Na szczęście oferta opakować dla gastronomii jest tak szeroka, że bez problemu dostosujesz pojemnik do serwowanych przez ciebie dań. Dzisiaj jednak znaczenie ma nie tylko rozmiar i przeznaczenie pojemnika, lecz także materiał, z którego jest on wykonany. Coraz więcej klientów, a także właścicieli restauracji zwraca uwagę na kwestie ochrony środowiska. Dzięki ekologicznym, biodegradowalnym opakowaniom na wynos możesz zagwarantować swoim klientom, że pojemniki są biodegradowalne i bezpieczne dla środowiska naturalnego. Masz do wyboru nie tylko pojemniki z papieru, lecz także te wykonane np. z pulpy trzcinowej, która jest świetną alternatywą dla plastiku. Korzystając w takich pojemników, z pewnością jeszcze bardziej zyskasz w oczach klientów.