Nowy rok to jedno z najważniejszych świąt w roku, a Polacy przygotowują się do niego naprawdę starannie. Najważniejszą częścią świętowania jest wieczerza w gronie rodzinnym: przygotowuje się do niej znacznie wcześniej, a na stół świąteczny trafiają przeważnie dania tradycyjne, gotowane w kraju z okazji Nowego roku. Lista popularnych dań noworocznych obejmuje co najmniej kilkadziesiąt pozycji, ale oto pięć tych najpopularniejszych.
Ważne zasady
Wszystkie posiłki serwowane przy świątecznym stole powinny być smaczne. Produkty do przygotowania takich dań pomoże wybrać najnowsza gazetka Kaufland, w której znajdziesz także informacje o aktualnych zniżkach w tej popularnej sieci supermarketów. Pamiętaj także o tym, że na stole wigilijnym nie powinno być alkoholu.
Karp: tradycyjna ryba na świątecznym stole
Jeśli chcesz, żeby danie przypadło do gustu wszystkim domownikom, najlepiej kup żywą rybę (Auchan, Carrefour, Kaufland i niektóre inne sieci oferują taką opcję). Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, wybierz ryby mrożone na sucho. Przed tym, jak przystąpisz do gotowania, rozmroź tuszę, najlepiej - w lodówce. Pamiętaj, że karpia nia można zamrażać ponownie, gdyż straci smak i będzie zbyt suchy.
Gazetki od Biedronki oraz innych supermarketów w tym roku informują, że tradycyjnego karpia można kupić z dobrą zniżką. Istnieje wiele sposobów na podanie karpia do stołu: wszystko zależy od Twoich gustów i preferencji. Można go usmażyć, upiec (na przykład z grzybami lub ziemniakami), ugotować lub podać w postaci smakowitej galarety.
Aby ryba była soczysta i nie przesuszona, lepiej ją upiec w całości. Do gotowania będziesz potrzebować:
- 1-1,5 kg karpia;
- świeżą pietruszkę (natka);
- 4-5 ząbków młodego czosnku;
- koperek;
- oliwę z oliwek (2 łyżeczki);
- sól morską;
- pieprz cytrynowy (1 opakowanie).
Karp najlepiej smakuje na gorąco, możesz podać go z młodymi gotowanymi ziemniakami, zdobiąc potrawę gałązkami tymianku lub pietruszki.
Barszcz
Barszcz jest również jednym z świątecznych dań, które można przygotować w domu. Wcześniej smak barszczu był kwaśny, ponieważ jego głównym składnikiem był kwas chlebowy. Na przestrzeni kilku stuleci przepis na barszcz się zmieniał - do receptury dodano najpierw fasolę, następnie kapustę, marchew i pietruszkę, a w XIX wieku - pomidory. Tradycyjny barszcz składa się z kwasu buraczanego, najbardziej czerwonych buraków, wody i bulionu grzybowego dodanego do smaku. Żeby przygotować pyszny barszcz, obowiązkowo będziesz potrzebować takich produktów, jak: 1 marchewka, cebula, korzeń pietruszki, dwa małe ziemniaki, dwa buraki, ćwierć główki kapusty, szklanka ugotowanej fasoli, dwie szklanki kwasu buraczanego, 100 g suszonych grzybów, pieprz, sól, olej roślinny.
Chałka z makiem
Bez niej nie można sobie wyobrazić polskiej wieczerzy świątecznej. Wedle symboliki, mak przynosi płodność i bogactwo, a jego brak może, wręcz przeciwnie, wróżyć dobrze na nieszczęście. Dlatego chałka z makiem podawana jest niemal w każdym domu. Można ją upiec własnoręcznie lub kupić w supermarkecie: wiele polskich sklepów posiada własne piekarnie, w których wypiekane jest wysokiej jakości smakowite pieczywo.
Opłatki
Opłatki - to cienkie arkusze upieczonego ciasta przaśnego z wytłoczonym motywem bożonarodzeniowym lub symbolami chrześcijańskimi. Członkowie rodziny dzielą się opłatkiem przed wieczerzą, składając sobie przy tym życzenia.
Kompot
Do przyrządzenia kompotu gospodynie domowe zawsze używały suszonych jabłek i gruszek, a szczególnie ceniono dzikie owoce. Nasi przodkowie wierzyli, że te owoce zawierają energię słoneczną. Uważa się także, że gruszki przynoszą długowieczność, jabłka - miłość i zdrowie, a śliwki odpędzają siły zła.
Jeśli chcesz przygotować klasyczną polską świąteczną kolację, obowiązkowo zadbaj o to, by opisane powyżej potrawy pojawiły się na stole. Spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym, podarują świetny nastrój i pomogą stworzyć wspaniałą atmosferę Świąt w Twoim domu.