Kawa towarzyszy nam każdego dnia, jednak nie zawsze wiemy, jak ją zaparzyć, aby wydobyć wszystkie walory smakowe. Oto krótki poradnik o tym jak wybrać i przygotować wyśmienitą kawę.
Palarnia kawy czy wyspecjalizowany sklep z kawą to doskonałe miejsce do zakupu kawy speciality, czyli produktu najwyższej jakości, o unikalnych walorach smakowo-zapachowych. Do ich produkcji używa się ziaren starannie wyselekcjonowanych, wolnych od defektów. Doświadczeni kiperzy decydują o tym, czy dana kawa zasługuje na miano coffee speciality. Świeżo palona i mielona tuż przed zaparzeniem smakuje wyśmienicie, a niebiański zapach roznosi się po całym pomieszczeniu. Wyborny napar można przygotować na wiele sposobów, chociaż obecnie coraz popularniejsze jest używanie ekspresu. Niekoniecznie będzie to jednak najlepsze rozwiązanie, każdy ma indywidualne preferencje i wymagania co do kawy. Warto wobec tego poznać różne metody jej parzenia.
Poznaj metody parzenia kawy
Kawa rzemieślnicza wymaga odpowiedniej obróbki termicznej. Tylko niektórymi metodami parzenia można uzyskać preferowaną głębię smaku i zapachu. Najprościej będzie posłużyć się ekspresem, jeśli jesteśmy miłośnikami espresso. Może być on ciśnieniowy, kolbowy lub kapsułkowy. Tego typu urządzenia cenione są łatwość obsługi i szybkość przygotowania kawy. Można dodać więcej wody lub mleko, aby uzyskać Americano czy kawę mleczną. Zaletą ekspresów jest możliwość otrzymania mocno skoncentrowanego napoju, obfitującego w kofeinę. Minusem może być cena, gabaryty, uciążliwe czyszczenie i konserwacja.
Alternatywą dla ekspresu do kawy będzie kawiarka, która również zrobi smaczne espresso. Cały proces zaparzania trwa bardzo krótko, ale trzeba jeszcze pamiętać o każdorazowym zmieleniu ziaren. Grubość mielenia ziaren wpływa na smak naparu, więc należy poeksperymentować, aby znaleźć dla siebie idealny wariant. Jest to zdecydowanie tańsza alternatywa dla ekspresu, można też liczyć na mobilność. Szybki czas zaparzenia, niewielkie rozmiary i możliwość łatwego przenoszenia sprawiają, że kawiarki cieszą się sporym uznaniem wśród użytkowników. Trzeba jednak najpierw nauczyć się perfekcyjnego przyrządzania naparów przy pomocy tego sprzętu.
Za pomocą jakich urządzeń można przygotować kawę?
Sposobem na smaczną kawą jest parzenie jej w Aeropressie. Będzie to świetną opcją dla osób przebywających często poza domem, a chcących mieć możliwość przygotowania pysznego naparu w dowolnym momencie i miejscu. Zaparzenie kawy w Aeropressie zajmuje niewiele czasu, jest ona czysta i smakuje wybornie. Minusem będzie konieczność używania filtrów papierowych, co dla niektórych osób może być uciążliwe. Aeropress jest bardzo tani, niezwykle prosty w czyszczeniu.
Kawę można parzyć też w Chemexie, co będzie idealną opcją w przypadku dużego zapotrzebowania na ten napój. Duży dzban pozwala na przygotowanie do nawet czterech filiżanek kawy jednocześnie. Miłośnicy parzenia kawy metodą przelewową z pewnością będą zadowoleni. Jeśli pijemy kawę sporadycznie, raz dziennie, nie będziemy w stanie wykorzystać w pełni potencjału tego urządzenia. Jego zakup warto polecić osobom chcącym robić po kilka filiżanek za jednym razem. Napary cechują się bogatym smakiem i niezwykłym aromatem. Kawę można zaparzyć też w french pressie, jeśli cenimy sobie prostotę, wyrazisty i niepowtarzalny smak, nie przeszkadza nam niewielka ilość osadu i nie poprzestajemy na jednej filiżance naparu dziennie.