W życiu najważniejsze jest zdrowie. Często niedoceniane, zyskuje wartość w momencie jego utraty. Pierwszym krokiem w walce o nie, jest profilaktyka. Często sięgamy po wyroby farmaceutyczne, które mają pomóc nam w jego utrzymaniu, obciążając przy tym wątrobę. Dlatego warto wybierać produkty naturalne, które są o wiele bardziej bezpieczne dla organizmu.
Szlachetne antidotum na przeziębienie
Produkowany przez pszczoły słodki przysmak posiada nie tylko walory smakowe, ale także całą paletę właściwości prozdrowotnych. Jak pokazują badania to właśnie miód zwalcza lepiej niektóre choroby niż antybiotyki. W trakcie przeziębienia skutecznym lekarstwem okazuje się mleko z miodem i czosnkiem. Dobrym wyborem okazuje się miód z mleczy, który zaleca się spożywać profilaktycznie dla podniesienia odporności. Jednak przed przystąpieniem do takiej miodowej kuracji należy skonsultować to ze swoim lekarzem. Miód świetnie radzi sobie także z różnego rodzaju infekcjami czy też grzybami.
Ukąszenia pszczół lekiem na reumatyzm
Jak się okazuje wśród zwolenników pszczelego lecznictwa popularne jest także korzystanie nie z miodu, a z jadu pszczół. Ich jad jest niebezpieczny tylko dla osób, które są na niego uczulone. Inni stosują go jako lek na reumatyzm, a także środek leczniczy na nerwicę. Takich praktyk nie warto jednak przeprowadzać na własną rękę, bez porozumienia z lekarzem.
Skóra Ci podziękuje
Antyseptyczne działanie miodu sprzyja gojeniu się ran i zapobiega powstawaniu bliznowców. Mimo to większość z nas na myśl o posmarowaniu rany miodem jest niepotrzebnie przerażona i traktuje to jako zabobon. Tymczasem miód działa kojąco i skutecznie na skórę. Radzi sobie nie tylko z ranami i przyspiesza proces ich gojenia, ale także świetnie nadaje się do skóry trądzikowej i z przebarwieniami. Wystarczy nałożyć niewielką ilość miodu na trądzik, zakleić plastrem, po 20 minutach zdjąć go i przemyć skórę chłodną wodą, aby zobaczyć rezultaty tej kuracji.
Profilaktyka zwalczania chorób u osób z cukrzycą
Jednym z niewielu pszczelich produktów jakie mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę jest pyłek pszczeli. W odróżnieniu do innych pszczelich produktów, pyłek obniża cukier we krwi podnosząc tym samym insulinę. Pyłek sprawdza się świetnie jako remedium na nasze niestrawności, usprawnia procesy zachodzące w naszym układzie pokarmowym. Ponadto, jest świetnym lekiem w walce z przeziębieniem dla diabetyków i nie tylko. Jeśli sypka konsystencja bardziej odpowiada Ci niż lepka struktura miodu ten produkt jest stworzony dla Ciebie.
Miód i pyłki w walce z nadwagą
Badania pokazują, że produkty takie jak pyłki kwiatowe czy miód świetnie sprawdzają się w trakcie diet. Jeśli będziemy spożywać ich minimalne ilości, przyspieszymy swoją przemianę materii, a w konsekwencji szybciej pozbędziemy się niechcianej oponki. Cała paleta mikroskładników, jakie znajdziemy w tych przysmakach, pozwoli zachować nam odpowiednią florę bakteryjną w jelitach, która jest niezwykle ważna w procesie trawienia. Ponadto uzupełnimy braki w diecie o niezbędne witaminy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki szerokiemu spektrum jego właściwości, spożywanie miodu, a także pyłków kwiatowych jest zalecane w codziennej diecie wegetarian.