Kolejny produkt wycofany ze względu na zastosowanie do produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu. Tym razem chodzi o czekoladę.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady. 

Do jej produkcji miał zostać użyty sproszkowany imbir - składnik zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.

Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, nie można ustalić bezpiecznych poziomów spożycia tej substancji. Ma on działanie genotoksyczne i kancerogenne.  

- W związku z powyższym odbiorca kwestionowanych partii produktu w Polsce – podmiot Eko – Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. 

Chodzi o partie czekolady Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon o kodzie EAN 3800500804996 i numerach partii 21147, 21161 z minimalną datą trwałości określoną na 27 maja 2022 oraz 10 czerwca 2022.