W sobotę, 24 listopada, w gmachu budynku UTP przy ul. Mazowieckiej 28 odbędzie się „Jarmark Uniwersytecki – Dobra Polska Wieprzowina”, na który składać się będą sesja popularnonaukowa i degustacja.
Do polskiej wieprzowiny będziemy przekonywani w sposób teoretyczny i praktyczny. Pracownicy naukowi Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP i zaproszeni goście rozprawią się z mitami na temat szkodliwości mięsa wieprzowego. Omówią też takie zagadnienia jak GMO czy znakowanie mięsa i produktów mięsnych. Przedstawione zostaną zalety rodzimych ras trzody chlewnej oraz droga od hodowcy do konsumenta.
Odporni na wiedzę teoretyczną uczestnicy jarmarku będą się mogli z pomocą podniebienia przekonać się o walorach smakowych wędlin i innych wyrobów z wieprzowiny.
Nas akurat nie trzeba przekonywać, że mięso wieprzowe jest bardzo smaczne. Świnie też polubiliśmy, gdy wysłuchaliśmy, co ma na ich temat do powiedzenia czołowy znawca tych zwierząt w naszym regionie („Prof. Wojciech Kapelański: Świnie nie zachowują się po świńsku!”).
„Jarmark Uniwersytecki – Dobra Polska Wieprzowina” potrwa od 10.00 do 14.00.